Periode 3

Doordat de druk verdween, om mijn werk naar buiten te willen brengen, zoals ik daarvoor had gedaan met exposities, kreeg ik meer ruimte om me naar binnen te richten en me te focussen op mijn innerlijke ontwikkelingsproces.

Het schilderen is zo diep verbonden met het proces waar ik doorheen ben gegaan en nog steeds ga, dat het een manier is geworden voor me om uitdrukking te geven aan wat ik voel en ervaar, en waar ik geen woorden voor heb. Het is voor mij een transformerende kracht, waarbij alle spanning van mijn lichaam los laat en ik verbinding voel met alles om me heen. Hoe ik tot bepaalde kleuren wordt aangetrokken en er bepaalde lijnen ontstaan, zoals ik het in mijn ervaring beleef. Soms zijn daar herkenbare patronen uit de materiële wereld, soms enkel abstracte. Soms schilder ik en weet nog niet wat er gaat ontstaan. Kijk ik later en zie herkenbare patronen. Ik volg de energie en stel me open. Daardoor is voor mij elk schilderij een beleving van overgave, passie en dankbaarheid, waarin kan ontstaan en het schilderij zelf als het ware een eigen identiteit krijgt en kan bepalen wat het wil worden.

Vele schilderijen staan opgeslagen bij mijn schoonouders in hun schuur. Soms heb ik moeite ze los te laten, enkel omdat het te vol wordt in mijn huis en ik anders geen ruimte heb voor nieuwe werken, breng ik ze weg. Voor de opslag heb ik van de meeste schilderijen een foto gemaakt. Hieronder laat ik je wat zien van wat er is ontstaan uit het geheel dat nog dagelijks groeit. 

Bekijk meer schilderijen uit deze fase →