Neurofeedback is een vorm van training en wordt gezien als een effectieve benadering bij concentratieproblematiek, beginnende vorm van dementie en vergeetachtigheid, ADHD, ADD, ADH, dyslexie, dyscalculie, overprikkeling van de zenuwen op beeld en of geluid en als revalidatie na een herseninfarct.

Waarom neurofeedback in mijn praktijk?

Omdat een van mijn kinderen al op jonge leeftijd verschijnselen van ADHD vertoonde ben ik op zoek gegaan naar begeleiding en kwam terecht bij de neurofeedback.

Neurofeedback is zeer effectief gebleken. Door de vooruitgang van onze zoon ervaarde ik de positieve werking. Omdat ik zelf (jaren later) last had van snelle overprikkeling ben ik ook een periode neurofeedback gaan doen. De resultaten waren goed te ervaren. Na enige tijd kon ik veel meer prikkels aan.

Door de weldaad, die ik heb ervaren voor mezelf en wat ik heb gezien bij mijn kind heeft gemaakt dat ik ervoor wilde zorgen dat neurofeedback voor meer mensen toegankelijk wordt. Inmiddels heb ik volwassenen en kinderen met ADHD, ADD, taalproblemen, dyslexie, dyscalculie, autisme en mensen met concentratieproblemen en depressie zien opbloeien door de neurofeedback.

Toepassing

Voor de toepassing van neurofeedback werk ik samen met een erkende GZ-instelling waar een EEG wordt gemaakt en de hersengolven worden gemeten. Naar aanleiding van de parameters die uit de EEG komen, kan gezien worden welke bandbreedtes er in de hersenen meer gestimuleerd, dan wel meer ontspannen kunnen worden. Ook hebben de ritmen tussen de hersengolven invloed op bijvoorbeeld de communicatie tussen de hersendelen. Op basis van de metingen in het EEG wordt een advies gegeven waaraan in de neurofeedback therapie training kan worden gewerkt.

Tijdens een neurofeedback training kijk je naar een beeldscherm, waarbij je elektrodes op je hoofd draagt, die verbonden zijn met het beeldscherm en welke het signaal opvangen van jouw hersengolven. De zichtbare veranderingen in het beeld stimuleren je vervolgens om de juiste hersengolven te gebruiken. Hierdoor train je je hersenen door zogenaamde zelfregulatie met een beeldscherm op basis van het eerder gemaakte EEG.

Een training duurt 40 minuten voor volwassenen en 30 minuten voor kinderen. Er wordt gekeken naar het scherm. Voor de behandeling is het nodig een uur te nemen, om de elektrodes te plakken, te verwijderen en de apparatuur in te schakelen. 

Welke stappen zijn nodig als je neurofeedback training wilt volgen:

  1. Intake

  2. Maken van een EEG, dit gebeurt bij een extern centrum, daar dit een zeer geavanceerde techniek betreft. Na de intake wordt u gebeld voor een afspraak. De EEG wordt afgenomen en daarna beoordeeld door een GZ neurospycholoog, welke een rapport maakt dat aan mij, met zorg, wordt overhandigd.

  3. Zodra het rapport met de EEG gegevens is binnengekomen kunnen trainingen worden ingepland.

  4. De neurofeedback training kan beginnen.

Effectieve Neurofeedback omvat altijd minimaal 16 trainingen. Voor goede integratie zijn doorgaans 20-22 trainingen nodig. Vaak wordt eerst gestart met biofeedback, waardoor je went aan het trainingsprogramma en leert om je spieren ontspannen te houden. Eventueel kan een herhaal EEG worden gemaakt om vervolgtraining aan te passen op de huidige bandbreedtes. De resultaten voor het welzijn zijn individueel afhankelijk, daarover kan geen uitspraak worden gedaan.

Kosten neurofeedback training

  • Uitgebreide intake  en communicatie naar de GZ instelling voor het maken van de EEG (€90,- incl BTW).

  • EEG en een EEG rapport van de bevindingen (extern door GZ neuropsycholoog (kosten variërend en opvraagbaar).

  • Neurofeedback training: voor effectieve training zijn minimaal 20 sessies nodig (prijsafspraak is mogelijk voor 20 sessies).

  • Helaas wordt deze vorm van therapie niet meer vergoed, ook het maken van de EEG, bij de GZ instelling, wordt niet vergoed.