Neurofeedback

Neurofeedback therapie is een effectieve behandeling bij verschillende soorten klachten.

Wat is Neurofeedback en hoe pas je het toe?

Voor de toepassing van Neurofeedback wordt een EEG gemaakt, waarbij de hersengolven worden gemeten Naar aanleiding van de parameters die uit de EEG komen, kan gezien worden welke bandbreedtes er in de hersenen meer gestimuleerd, dan wel meer ontspannen kunnen worden. Ook hebben de ritmen tussen de hersengolven invloed op bijvoorbeeld de communicatie tussen de hersendelen. Op basis van de metingen in het EEG wordt een advies gegeven waaraan in de neurofeedback therapie kan worden gewerkt.

Tijdens een neurofeedback sessie kijk je naar een beeldscherm, waarbij je elektrodes op je hoofd draagt, die verbonden zijn met het beeldscherm en welke het signaal opvangen van jouw hersengolven. De zichtbare veranderingen in het beeld stimuleren je vervolgens om de juiste hersengolven te gebruiken. Hierdoor train je je hersenen door zogenaamde zelfregulatie met een beeldscherm op basis van een EEG.

Een sessie duurt maximaal 40 minuten voor volwassenen en 30 minuten voor kinderen. Voor de behandeling is het nodig een uur te nemen, om de elektrodes te plakken, te verwijderen en de apparatuur in te schakelen.

Het verschil tussen biofeedback en neurofeedback

Vrij eenvoudig gezegd: Wanneer de frequenties tussen bepaalde bandbreedtes liggen werken de signalen in op de hersenen en heet het neurofeedback, wanneer de frequenties in iets lagere bandbreedtes liggen werken de signalen in op het spierweefsel en heet het biofeedback.

Biofeedback kan worden toegepast voor spanning in de nek of bijvoorbeeld wanneer iemand heel veel kaakspanning heeft. Voor biofeedback hoeft niet noodzakelijkerwijs een EEG gemaakt te worden.

Voor wie is neurofeedback?

Neurofeedback werkt met name bij concentratieproblematiek, ADHD, ADD, ADH, overprikkeling van de zenuwen op beeld en of geluid, revalidatie na een herseninfarct, beginnende vormen van dementie en vergeetachtigheid.

Waarom biedt ik neurofeedback aan in mijn praktijk?

Neurofeedback is onder andere uiterst effectief voor kinderen met ADHD. Omdat een van mijn kinderen al op jonge leeftijd verschijnselen van ADHD vertoonde ben ik op zoek gegaan naar begeleiding en kwam terecht bij de neurofeedback. Door zijn vooruitgang ervaarde ik de positieve werking met mijn kind en zag ik de waarde van de neurofeedback. Omdat ik (jaren later) zelf heel snel last had van overprikkeling van geluid en beeld (computer of film), ben ik ook een periode neurofeedback gaan doen. De resultaten waren snel te ervaren. Na enige tijd kon ik veel meer prikkels aan en had geen last meer om drukke autowegen over te steken, een stad of filmhuis te bezoeken. Door de weldaad, die ik ook aan mijn eigen lichaam en geest heb ervaren werd ik enthousiast over de mogelijkheden en de effecten. Dat heeft gemaakt dat ik ervoor wilde zorgen dat neurofeedback voor meer mensen toegankelijk wordt.

Ik maak gebruik van het volgende protocol

Welke stappen zijn nodig als je neurofeedbacktraining wilt volgen:

1. Intake
2. Maken van een EEG, dit gebeurt bij een extern centrum, daar dit een zeer geavanceerde techniek betreft. U wordt gebeld voor een afspraak. De EEG wordt afgenomen en daarna beoordeeld door een GZ neurospycholoog, welke een rapport maakt dat aan mij wordt overhandigd.
3. Zodra het rapport met de EEG gegevens is binnengekomen kunnen sessies worden ingepland.
4. De neurofeedback training kan beginnen.

Een sessie duurt maximaal 40 minuten voor volwassenen en 30 minuten voor kinderen. Voor de behandeling is het nodig ruim een uur te nemen, om de elektrodes te plakken, te verwijderen en de apparatuur in te schakelen.

Effectieve Neurofeedback-training omvat minimaal 16 sessies. Voor goede integratie zijn doorgaans 20-22 sessies nodig. Daarna zal na een pauze van 2 tot 3 maanden doorgaans nog een periode een aantal sessies herhaald worden, afhankelijk van de klachten en de behaalde resultaten. Eventueel kan een herhaal EEG worden gemaakt om vervolgtraining aan te passen op de huidige bandbreedtes. De resultaten zijn individueel afhankelijk.

Kosten
Intake: €70,-
EEG, rapport (extern door GZ neuropsycholoog): op aanvraag.
Neurofeedbacktraining: gereduceerd tarief €45,- per sessie bij afname van minimaal 20 sessies.