Neurofeedback is een vorm van training en wordt gezien als een effectieve benadering bij concentratieproblematiek, ADHD, ADD, ADH, overprikkeling van de zenuwen op beeld en of geluid, revalidatie na een herseninfarct en beginnende vormen van dementie en vergeetachtigheid.

Toepassing

Voor de toepassing van Neurofeedback wordt bij een erkende GZ-instelling een EEG gemaakt, waarbij de hersengolven worden gemeten. Naar aanleiding van de parameters die uit de EEG komen, kan gezien worden welke bandbreedtes er in de hersenen meer gestimuleerd, dan wel meer ontspannen kunnen worden. Ook hebben de ritmen tussen de hersengolven invloed op bijvoorbeeld de communicatie tussen de hersendelen. Op basis van de metingen in het EEG wordt een advies gegeven waaraan in de neurofeedback therapie training kan worden gewerkt.

Tijdens een neurofeedback training kijk je naar een beeldscherm, waarbij je elektrodes op je hoofd draagt, die verbonden zijn met het beeldscherm en welke het signaal opvangen van jouw hersengolven. De zichtbare veranderingen in het beeld stimuleren je vervolgens om de juiste hersengolven te gebruiken. Hierdoor train je je hersenen door zogenaamde zelfregulatie met een beeldscherm op basis van het eerder gemaakte EEG.

Een training duurt 40 minuten voor volwassenen en 30 minuten voor kinderen. Er wordt gekeken naar het scherm. Voor de behandeling is het nodig een uur te nemen, om de elektrodes te plakken, te verwijderen en de apparatuur in te schakelen. 

 

Waarom neurofeedback in mijn praktijk?

Omdat een van mijn kinderen al op jonge leeftijd verschijnselen van ADHD vertoonde ben ik op zoek gegaan naar begeleiding en kwam terecht bij de neurofeedback.

Neurofeedback is  voor mij effectief gebleken voor kinderen met ADHD. Door de vooruitgang van onze zoon ervaarde ik de positieve werking en zag ik de waarde van de neurofeedback. Omdat ik zelf (jaren later) snel last had van overprikkeling van geluid en beeld (computer, radio of film, of een drukke straat of winkel), ben ik ook een periode neurofeedback gaan doen. De resultaten waren snel te ervaren. Na enige tijd kon ik veel meer prikkels aan en had minder last om bijvoorbeeld een drukke autowegen over te steken, of een stad of filmhuis te bezoeken.

Door de weldaad, die ik heb ervaren voor mezelf en bij mijn kind werd ik enthousiast over de mogelijkheden en de effecten. Dat heeft gemaakt dat ik ervoor wilde zorgen dat neurofeedback voor meer mensen toegankelijk wordt.

Ik maak gebruik van het volgende protocol

Welke stappen zijn nodig als je neurofeedback training wilt volgen:

  1. Intake

  2. Maken van een EEG, dit gebeurt bij een extern centrum, daar dit een zeer geavanceerde techniek betreft. U wordt gebeld voor een afspraak. De EEG wordt afgenomen en daarna beoordeeld door een GZ neurospycholoog, welke een rapport maakt dat aan mij, met zorg, wordt overhandigd.

  3. Zodra het rapport met de EEG gegevens is binnengekomen kunnen trainingen worden ingepland.

  4. De neurofeedback training kan beginnen.

Effectieve Neurofeedback omvat minimaal 16 trainingen. Voor goede integratie zijn doorgaans 20-22 trainingen nodig. Vaak wordt eerst gestart met biofeedback, waardoor je went aan het trainingsprogramma en leert om je spieren ontspannen te houden. Daarna zal na een pauze van 2 tot 3 maanden doorgaans nog een aantal trainingen herhaald worden, afhankelijk van de klachten en de behaalde resultaten. Eventueel kan een herhaal EEG worden gemaakt om vervolgtraining aan te passen op de huidige bandbreedtes. De resultaten in het welzijn zijn individueel afhankelijk, daarover kan niks worden gezegd.

Kosten neurofeedback training

  • Uitgebreide intake in de praktijk in Bergen NH: €70,- (incl BTW), waarna de intake wordt doorgestuurd naar de GZ instelling voor het maken van de EEG.

  • Het maken van de EEG, rapport van de bevindingen (extern door GZ neuropsycholoog): prijs op aanvraag.

  • Neurofeedback training per sessie: €52,- voor effectieve training zijn minimaal 20 sessies nodig .

  • Helaas wordt deze vorm van therapie niet meer vergoed, ook het maken van de EEG wordt nergens meer vergoed.